Știri Audi

Emoții în loc de emisii: Audi folosește puterea electrică în motorsport

29.09.2017

 

  • Campionul din Formula E Lucas di Grassi în Audi e-tron FE04

 

  • Vopsea progresivă și un nou sistem de propulsie cu o singură treaptă de viteză

 

  • Daniel Abt devine pilotul fabricii Audi, iar Allan MsNish pilotul principal al echipei

Neuburg, septembrie 27, 2017 - Audi a prezentat prima mașină de curse electrică a Grupului miercuri seara în Neuburg. Audi e-tron FE04 oglindește transformarea companiei de la producătorul de automobile clasice la promotorul mobilității inovatoare pe pista de curse.

"După aproape 40 de ani de activitate cu succes în motorsport la cel mai înalt nivel, Audi devine primul producător german de automobile care concurează în Formula E pentru a testa și a promova dezvoltarea noilor tehnologii de producție", spune Peter Mertens, membru al Consiliul de Management și Dezvoltarea Tehnică AUDI AG. "După quattro, TFSI, TDI, unitatea hibridă și multe alte inovații, prima noastră mașină de curse cu un singur loc este o dovadă a ofensivei noastre în domeniul mobilității electrice pe care o vom demara cu Audi e-tron în 2018." La IAA 2017, Audi a anunțat că va avea mai mult de 20 de modele electrificate în gama sa chiar înainte de 2025, inclusiv hibride Plug-in-uri și mașini complet electrice.

Echipelor și producătorilor din Formula E li se permite să dezvolte sistemul de propulsie format din motor, transmisie, părți ale suspensiei și software-ul respectiv. Combinația dintre motor și transmisie este piesa centrală a modelului Audi e-tron FE04. Inginerii se concentrează în primul rând pe proiectarea unității motor-generator pentru o eficiență crescută. Pentru a transmite puterea către roți, echipa Audi Sport ABT Schaeffler va folosi o transmisie de înalta eficiență cu o singură treaptă în sezonul 2017/2018.


"Împreună cu partenerul nostru de tehnologie Schaeffler, am dezvoltat un sistem complet nou de propulsie", spune Dieter Gass, Directorul Audi Motorsport. "Puteți vedea imediat acest lucru dacă vă uitați la noua carcasă de carbon a sistemului de propulsie. De asemenea, mașina sună diferit, deoarece urmărim noi direcții în tehnologie."

Modelul progresiv al caroseriei, ce folosește ca nuanțe de bază alb, verde metalic și negru, face ca Audi e-tron FE04 să se distingă la prima vedere de mașina cu care Lucas di Grassi a câștigat titlul campionatului de Formula E în iulie. La premiera mondială din Neuburg, acesta nu a ratat ocazia de a urca noua mașină de curse pe scenă.

Coechipierul lui Lucas di Grassi, tânărul Daniel Abt (24). Șoferul din Allgäu a fost desemnat pilotului fabricii Audi. Daniel Abt va conduce mașina cu numărul "66" cu marcaje roșii adiționale pentru a fi mai ușor de distins pentru spectatori.

Din prima zi, Lucas di Grassi și Daniel Abt au format un duo puternic în Formula E, care a urcat de 24 de ori pe podium, a obținut victoria de 6 ori și pole position de 4 ori în cele 33 de curse ținute până în prezent. Amândoi se pregătesc pentru al patrulea sezon Formula E.

Pilotul principal al echipei și imaginea echipei Audi Sport ABT Schaeffler în Formula E este Allan McNish. Scoțianul a însoțit și a susținut echipa în sezonul al treilea. Fost pilot de Formula 1, pilot consacrat al fabricii Audi și triplu câștigător Le Mans, Allan McNish va gestiona și va reprezenta oficial echipa.

Audi e-tron FE04 își va face debutul în cursă în deschiderea noului sezon de Formula E din Hong Kong pe 2 decembrie 2017. De asemenea, noua mașină electrică de curse va fi văzută pe pista de curse în zilele următoare. Pe 29 și 30 septembrie 2017, Audi prezintă noua mașină FE04 condusă de Daniel Abt în timpul E-Mobility Play Days la Red Bull Ring în Austria. Ulterior, de luni până joi, Valencia (Spania) va fi locul oficial unde se vor face teste pentru Formula E. Ambii pioți Audi vor participa la teste.