Știri Audi

Noul Audi A8: viitorul clasei de lux

21.07.2017

 

  • Debutul mondial al navei-amiral la Audi Summit în Barcelona

 

  • Un nou limbaj de design și un concept operațional inovator

 

  • Funcțiile piloted driving vor fi integrate pe versiunile Audi A8 din 2018

 

Audi Summit este evenimentul care stabilește viitorul clasei auto de lux: Noul A8 debutează la Audi Summit în Barcelona. Aflat la a patra generație, nava amiral susține promisiunea Progres prin Tehnologie - cu un nou limbaj de design, un concept operațional inovativ cu touchscreen și propulsie electrică. Audi A8 este de asemenea primul automobil de serie din lume dezvoltat pentru condusul autonom la nivel avansat. Din 2018, Audi va integra în producție funcțiile de condus autonom precum parking pilot, garage pilot și traffic jam pilot.

 

O dovadă a stilului: designul exterior

Audi A8 este o referință a stilului și deschide o nouă era a designului brandului. Grila amplă Singleframe din partea frontală și corpul fluid, musculos, simbolizează eleganța sportivă și un status sofisticat și progresiv. Noul A8 susține promisiunea din studiul de design prezentat anterior. Sedanul de lux emană o prezență puternică.

Brandul Audi este renumit în toată lumea pentru aerul sport, greutatea ușoară a mașinilor, tracțiunea quattro all-wheel drive - iar designul noului A8 îmbină toate aceste trăsături. Proporțiile echilibrate accentuează roțile. Formele musculoase de deasupra arcadelor roților oferă o expresie vizuală aparte. Din lateral, partea frontală dreaptă și spatele ușor înclinat creează tensiune vizuală. Nava amiral se distinge atât ziua cât și noaptea prin farurile HD Matrix LED cu iluminare laser și farurile din spate cu benzi LED combinate cu tehnologie OLED. Acestea produc semnale luminoase unice atunci când șoferul se apropie sau se îndepărtează de mașină.

 

Lounge de lux: interiorul

Libertatea este trăsătura principală a designului. Așa se explică asemănarea interiorului unui A8 cu un generos spațiu lounge. În comparație cu modelul predecesor, acesta este semnificativ mai mare.

Gama de echipamente și materiale este extinsă, iar fiecare detaliu emană calitate la cel mai înalt nivel. De la tapițeria cu perforații, la prizele de aer acționate electric.

Cel mai luxos loc din noua navă amiral este cel din dreapta, spate - scaunul opțional de relaxare din A8 L oferă patru opțiuni de ajustare și spațiu de odihnă pentru picioare. Pe acest loc, pasagerii pot avea parte de masaj și încălzire pentru picioare printr-un dispozitiv încorporat pe spătarul scaunului din față. Tetierele comfortabile completează experiența. Pasagerul de pe locul din spate poate de asemenea să controleze o mulțime de funcții precum lumina ambientală, noua lumină Matrix HD pentru citit și scaunul de masaj, în plus poate purta conversații telefonice private prin intermediul unei unități separate. Telecomanda cu display OLED, de dimensiunea unui smartphone, de pe scaunul din spate este o unitate detașabilă.

 

Răspuns la atingere: controalele

Interiorul sedanului de lux are în mod intenționat un design reductiv; arhitectura interiorului e clară și cu o orientare strict orizontală. Audi ridică standardele de calitate la nivelul erei digitale printr-un concept operațional nou. Spre deosebire de modelul predecesor, panoul de bord al noului A8 nu are butoane și switch-uri. În centru este un dsplay touchscreen de 10,1 inci care, atunci când este oprit, se camuflează perfect în panoul de bord negru.

Interfața se aprinde atunci când mașina este deschisă. Șoferul controlează sistemul de Infotainment prin atingeri. Atunci când șoferul activează o funcție pe display, va auzi și simți un click ca răspuns de confirmare. Butoanele de operare a geamurilor funcționează în același fel. Combinația dintre răspunsul acustic, feedback-ul tactil și folosirea gesturilor uzuale de swipe fac ca noul MMI touch să fie promt, intuitiv și ușor de folosit.

A8 poate chiar purta conversații. Șoferul poate activa o serie de funcții folosind controlul vocal. Informațiile despre destinație și media sunt disponibile prin bord sau sunt furnizate prin cloud cu viteză LTE. Audi connect recunoaște semnele de circulație și informațiile de atenționare.

Naxigația optimizată este un alt plus: este self-learning și se bazează pe rutele deja alese.  Astfel îi poate furniza șoferului sugestii inteligente de căutare. De asemenea, harta prezintă detalii 3D din majoritatea orașelor uropene.

 

Premieră mondială: pilot-driving

Noul A8 este primul model de serie dezvoltat pentru condusul autonom la nivel avansat. Pilotul Audi AI traffic jam preia fucnția de condus în trafic până la viteze de 60 km/h pe șosele unde sensurile sunt separate de bariere fizice. Sistemul poate fi activat prin butonul AI de pe consola centrală. Pilotul traffic jam preia operațiunile de pornire, accelerare, virare și frânare, astfel că șoferul nu mai are nevoie să monitorizeze mașina în permanență. Acesta își poate lua mâinile de pe volan complet, în funcție de legile naționale, și să se concentreze pe o altă activitate precum uitatul la TV-ul de pe bord. Atunci când sistemul ajunge la limita capacității sale, îi cere șoferului să preia controlul condusului.

Dintr-o perspectivă tehnică, pilotul traffic jam este o tehnologie revoluționară. În timpul condusului automat, un controler de asistență a șoferului (zFAS) scanează în permanență împrejurimile folosind un set de senzori. Pe lângă un senzor radar, camera frontală și senzorii ultrasonici, Audi este primul producător auto care folosește un scaner laser.

Standardele înalte de calitate ale brandului se aplică și în domeniul condusului autonom. Iar Audi aplică pas cu pas procedurile pentru a introduce pilotul traffic jam pe piață.

Pilotul Audi AI remote parking și Audi AI remote garage parchează autonom mașina în timp ce manevrele sunt monitorizate de către șofer. Acesta nici măcar nu trebuie să stea în mașină și poate porni sistemul folosind aplicația myAudi app de pe telefon, iar camera 360 de pe mașină îi va transmite imagini în timp real.

 

O nouă dimensiune: suspensia.

Pe lângă un pachet întreg de inoivații, suspensiile ajung din punct de vedere tehnologic la limita a ceea ce este fizic posibil. O astfel de inovație este direcția all-wheel, care combină direcția sportivă, directă cu o stabilitate de neclintit. Rația de virare pentru roțile din față variază în funcție de viteză; roțile din spate sunt întoarse spre sau în partea opusă direcției în funcție de viteza de deplasare. Direcția mașinii devine și mai dinamică și precisă datorită diferențialului sport. Acesta distribuie activ turația între roțile din spate, completând sistemul quattro all-wheel drive, un standard acum pentru noul A8. A doua tehnologie, suspensia activă Audi AI, este un sistem activ de suspensie. În funcție de dorințele șoferului și de situația din trafic, sistemul este capabil să ridice sau să coboare fiecare roată în parte.

În combinație cu pre sense 360, mașina este ridicată rapid în cazul unei coliziuni laterale iminente, reducând astfel potențialele consecințe ale accidentului pentru toți pasagerii.

Sistemul inovativ de suspensie obține energia necesară de la un sistem electric de 48 de volți. Acesta devine pentru prima dată la Audi sistemul electric central la toate versiunile A8. Împreună cu suspensia pe aer, conceptul inovativ de suspensie generează o nouă experiență a condusului.

 

Mild hybrid și e-tron: șoferii

Noul A8 se lansează pe piața germană cu două modele noi de motoare V6 turbo: 3.0 TDI și 3.0 TFSI. Varianta diesel dezvoltă 210 kW (286 CP) și cel pe benzină 250 kW (340 CP). Două versiuni de opt cilindri - 4.0 TDI cu 320 kW (CP) și 4.0 TFSI cu 338 kW (460 CP) - vor urma să apară. Versiunea de top va fi cea de W12 de 6.0 litri.

Toate cele cinci motoare funcționează alături de alternatorul cu curea și răcire pe apă, care reprezintă centrul sistemului electric de 48 de volți. Tehnologia mild hybrid (MHEV) permite automobilului să se deplaseze cu motorul oprit și să îl repornească lin. Acesta are de asemenea o funcție start/stop și o rată de recuperare a energiei de până la 12 kW. Combinarea acestor tehnologii are ca efect scăderea și mai mult a combustibilului - cu până la 0,7 litri la 100km în condiții reale de trafic.

A8 L e-tron quattro cu plug in hybrid drive va fi disponibil mai târziu: puternicul său motor electric de 3.0 TFSI generează 330 kW (449 CP) și un cuplu de 700 Nm. Bateria lithium-ion înmagazinează  suficientă putere pentru 50 km de condus în regim pur electric. Opțional, acesta poate fi încărcat prin Audi Wireless Charging.

Audi A8 și A8 L vor fi construite la Nekarsulm și vor apărea pe piața din Germania în toamnă. Prețul de pornire pentru A8 este de 90.600 de Euro, iar A8 L ăncepe de la 94,100 Euro.