Știri Audi

Arhitectura e-mobilității: conceptul Audi e-tron Sportback

21.04.2017

 

  • Va intra în producție începând cu 2019: al doilea Audi electric

 

  • Emoțional și puternic: design Audi coupé

 

  • Lumini: farurile e-tron comunică cu mediul înconjurător

Studiu de design și un statement tehnologic, noua mașină electrică are forma unui coupé: Audi a prezentat în această primăvară la Shanghai un concept auto versatil. Acest Gran-Turismo cu patru uși, Audi e-tron, este un concept full-electric (320 kW). Modelul combină elemente clasice Audi cu o serie de detalii inovatoare: o arhitectură electrizantă, tehnologie special adaptată pentru acest model și pachetul de acționare electrică.

Audi Sportback e-tron reprezintă un pas important în drumul spre mobilitatea electrică. Rupert Stadler, Președintele Consiliului de Management Audi AG, a confirmat: "Noul nostru model Audi e-tron va ieși în evidență în 2018 - prima mașină electrică din acest sector de competitivitate pentru uz zilnic. Cu o autonomie de peste 500 de kilometri și o experiență specială de condus, vom transforma acest SUV într-un must-have al deceniului următor. Iar în 2019 va fi urmat de modelul de serie Audi e-tron Sportback - o versiune coupé cu design emoțional care, la prima vedere, nu pare a fi un model electric."

 Interiorul de culoare deschisă al conceptului Audi e-tron Sportback oferă mai multă claritate funcțională și folosește ca principiu de bază controlul reductiv. Ecranele expansive acționate prin touch-screen și poziționate sub display-ul central, pe consola centrală și pe interiorul ușilor oferă informații și interacționează cu sistemele de la bord. Suprafețele orizontale de pe bord și consola centrală aparent suspendată în aer oferă senzația de spațiu pasagerilor de pe cele patru scaune individuale.

Tehnologia de iluminare folosește un concept innovator care îi oferă modelului vizibilitate atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. Farurile Matrix LED controlate digital produc o iluminare excelentă atât pe față cât și pe spate. Proiectoarele minuscule Digital Matrix își pun literalmente amprenta asupra drumului, transformând lumina într-un canal dinamic și versatil de comunicare cu mediul înconjurător. Brandul cu cele patru inele a fost primul din lume care a adoptat tehnologia farurilor full LED și a făcut cunoscută tehnologia Matrix LED, iluminarea laser tehnologia OLED. Studiul tehnologic prezentat la Shanghai aduce în premieră o serie de funcții complexe care ghidează viziunea și interacțiunea cu mediul înconjurător spre o nouă direcție.

Iluminatoarele înguste de pe ambele părți poziționate sub capotă - lumini care funcționează pe timp de zi - devin ochii conceptului de design. Datorită unei tehnologii care combină LED-uri cu o suprafață cu micro-oglinzi, se poate proiecta o serie variată de mișcări și semnale luminoase. Când automobilul pornește, sau când sunt deschise ușile, sistemul generează semnale vizuale de bun venit folosind diverse segmente luminoase.

Sub luminile de zi, poziționate în părțile laterale ale grilei Singleframe, sunt două mari zone luminoase care concentrează 250 de LED-uri. Acestea oferă multiple posibilități de a crea semnale grafice de comunicare, chiar și în timpul deplasării.

Pentru propulsie, e-tron Sportback folosește o configurație care va fi adoptată și pentru producerea tuturor modelelor electrice Audi: un motor electric pe axul frontal și încă două pe cel din spate propulsează cele patru roți, transformând coupé-ul de înaltă performanță într-un quattro veritabil. 320 kW - chiar 370 kW în modul boost - furnizează un nivel de performanță pe măsură, generând un sprint de la 0 la 100 km/h (62.1 mph) în doar 4,5 secunde. Bateria de 95 kwh oferă o impresionantă autonomie de 500 de kilometri (NEDC).

Ca și în cazul conceptului predecesor, e-tron quattro, bateria lithium-ion cu răcire lichidă a noului studiu de design este poziționată între axele de sub compartimentul pasagerilor. Instalarea în această pozițe oferă un centru de gravitație jos și o distribuție echilibrată a greutății pe axe (52:48 - față/spate). Acest fapt îi oferă sportivului SUV o dinamică de condus remarcabilă și un nivel de siguranță exepțional în comparație cu alte vehicule din același segment. Bateria poate fi încărcată de Combined Charging System cu două conexiuni pentru curentul alternativ (AC) și curent direct (CD).

Dr. Dietmar Voggenreiter, Membru al Consiliului de Management AUDI AG pe Marketing și Vânzări, înțelege  importanța mobilității electrice pe piața din China: "Am luat intenționat decizia de a lansa noul concept Audi e-tron Sportback la Shanghai, întrucât China este principala piață pentru mașinile electrice atât în ceea ce privește infrastructura și suportul financiar, cât și în privința vânzărilor. În țară sunt deja 150.000 de stații de încărcare, urmând ca până la sfârșitul anului 2017 să mai fie instalate încă 100.000. Suntem bine echipațipentru această creștere rapidă. În următorii cinci ani, vom pune la dispozițe pentru piața din China încă cinci modele e-tron, inclusiv autovehicule propulsate doar pe baza bateriei cu autonomii care vor depăși 500 de kilometri, ca de exemplu Audi e-tron Sportback."

Studiul de design prezintă în partea frontală grila octogonală Singleframe cu o formă amplă - cantitatea de aer necesară este redusă în cazul motorului electric, astfel că deschiderea a putut fi omisă. Suprafața sculpturală, vopsită în aceeași culoare ca și caroseria, este decorată cu un pattern specific și cu logo-ul Audi. 

Marginile suprafeței centrale sunt ușor retrase pentru a permite aerului să treacă pe deasupra. Prizele de aer, încadrate de rame octogonale negre, structurează partea frontală.

Capota cu marginile coborâte, pragul frontal și arcadele de deasupra roților în combinație cu segmentele luminoase conferă acestui model Audi un aspect inconfundabil.

Designerii Audi au creat de asemenea prin designul capotei traiectorii speciale pentru curenții de aer. Capota prezintă două punți laterale paralele cu roțile care se unesc în partea frontală. Astfel, acestea capătă rolul unor deflectoare de aer, dar conferă și un aspect mai dinamic față de structura unei mașini cu motor cu combustie poziționat frontal.

Lateralele mașinii prezintă arcade proeminente deasupra roților cu linii ascuțite care definesc remarcabila arhitectură quattro. Acestea nu doar oferă o dovadă vizuală a stabilității și dinamicii, dar integrează AND-ul brandului în noul model concept. Roțile de dimensiune mare (23 de inch) cu un design în 6 spițe accentuează prezența încrezătoare a impunătorului coupé. Dimensiunile sale îl poziționează în segmentul C, aproape de modelul Audi A7: 4.90 m lungime exterioară, 1.98 m lățime, 1.53 m înălțime și 2.93 m distanță între roți.

Mici camere înlocuiesc oglinzile exterioare. În afara avantajului aerodinamic pe care îl oferă, aceastea reduc zgomotul și elimină punctul mort datorită poziționării paralele și nu oblice față de vehicul. Imaginile sunt afișate pe ecrane separate poziționate pe uși. Acest detaliu va fi cu siguranță inclus pe modelul de serie.

La Frankfurt Motor Show din 2015, Audi a dezvăluit conceptuul e-tron quattro - predecesorul primului automobil electric de serie al brandului. SUV-ul a fost reconfigurat radical, astfel că acum oferă o autonomie de 500 km și spațiul confortabil al unui automobil Audi full-size. Oferă performanța unei mașini sport - Audi e-tron accelerează de la 0 la 100 km în doar 4.5 secunde. SUV-ul electric va intra pe piață în 2018. Iar conceptul e-tron Sportback va intra în producție în 2019.